xtremefirework de leukste vuurwerk site van Nederland
illegaal vuurwerk

Nederland

In Nederland is illegaal vuurwerk niet alleen verboden om te kopen of te verkopen, maar men mag het ook niet in bezit hebben, opslaan, vervoeren of afsteken. Het verboden vuurwerk voldoet niet aan de Nederlandse wetgeving of is illegaal ingevoerd.

Mogelijke redenen voor de classificatie Illegaal vuurwerk:

  1. Er is geen Nederlandstalige gebruiksaanwijzing aanwezig.
  2. Het vuurwerk bevat teveel kruit en valt hierdoor onder de categorie: professioneel vuurwerk (of evenementenvuurwerk).
  3. Het knalvuurwerk bevat flash.
  4. Het knalvuurwerk heeft een strijkkopje.
  5. De knal van het product is te hard. Het aantal decibel overschrijdt dan de Nederlandse maximumwaarde van 156dB.

Illegaal knalvuurwerk valt meestal onder de volgende groepen:

  • Strijkers; een rotje met strijklont die aangestoken wordt door middel van een strijkvlak. Het systeem van een strijker is vergelijkbaar met een lucifer; ze moeten worden afgestreken met een strijkvlak van fosfor waarna het ontbrandt en het vuur verdergaat naar het - in Nederland te grote hoeveelheid - flashpowder.
  • Vlinders; een gewone kruitbus met een lont die aangestoken wordt door een vlam. De vlinder dankt zijn naam aan de vorm; een cilinder met 1 flap aan de achterzijde.
  • Nitraten; een kartonnen busje met meestal een roze, blauw of groen papiertje bovenop waar de lont de kruitkamer ingaat. De originele nitraatklappers bevatten zeer fijne flashpowder en een capsule dat 1ml ammoniumnitraat bevat. Door deze toevoeging vertraagt de verbranding van de flash en worden er meer gassen geproduceerd wat zorgt voor meer druk op de huls en dus een hardere knal. Een nitraatklapper bevat ook een stukje gips onderin wat met zeer hoge snelheid weggeschoten wordt wanneer de nitraat af gaat. Daarom is het het veiligst als men de nitraatbom rechtop zet zodat het stuk beton blijft liggen.

Doordat de Nederlandse vuurwerkwet beduidend strenger is dan die van de omringende landen, wordt het vuurwerk dat in Nederland verkocht mag worden als minder spectaculair beschouwd. Ook verdwijnen er steeds meer vuurwerkverkooppunten ten gevolge van de steeds strenger wordende regelgeving omtrent de vuurwerkopslag. Verder zijn de verkooptijden beperkt tot de laatste drie dagen van het jaar. Dit zorgt voor een stijging in de import van buitenlands vuurwerk. In 2006 is de wetgeving versoepeld: in plaats van knalvuurwerk max. 153 decibel is dit verhoogd naar 156 decibel (gemeten op 2 meter afstand). Bij cakes is het netto kruitgewicht per pot verhoogd van 200 naar 500 gram. Per schot is de norm echter gelijk gebleven. De potten zijn dus alleen langer geworden. Chinese rollen zijn sinds 2006 eveneens legaal geworden maar deze bevatten buskruit in plaats van flash[1].

België

Sinds 2000 is er in België een nieuwe wet gekomen op aandringen van de Nederlandse overheid. Hierdoor kan het zware vuurwerk zoals lawinepijlen, 100.000 klappers en dergelijke, niet aan personen zonder geldig bewijs van de Kamer van Koophandel worden verkocht. Lawinepijlen en grote strijkers (zoals de doodskopstrijker) mogen helemaal niet meer verkocht worden. Het zwaarste knalvuurwerk dat men nog aan particulieren mag verkopen zijn de nitraten, vlinders en strijkers. Voor de particulier zijn tegenwoordig nog steeds 100.000 klappers te koop, maar dit zijn een aantal losse rollen die men met een kliksysteem aan elkaar kan klikken, waardoor een 100.000 ontstaat. Vuurwerk is in België het hele jaar te koop.

Duitsland

Verkoop van zwaar vuurwerk is in winkels in Duitsland verboden. Vuurwerk is in winkels alleen de laatste 3 dagen van het jaar te koop. Strijkers worden overigens wel verkocht, het gaat hier om strijkers met zwartkruitvulling, die in Duitsland zijn toegestaan. Strijkers met flashkruit mogen in Duitsland alleen verkocht worden aan vergunninghouders. Zo kunnen boeren een vergunning krijgen om strijkers te kopen voor "vogelschreck", het wegjagen van vogels op het land, maar meestal worden hier voor knalpatronen gebruikt. Verkoop aan particulieren van strijkers met flash is verboden. De Duitse politie controleert regelmatig en wie betrapt wordt met verboden strijkers in Duitsland kan een hoge boete verwachten.

Voor batterijen geldt er in Duitsland een limiet van 200 gram kruit per cake. Omdat ook Duitsland mee wil gaan in de trend van meer en groter worden er vanaf dit jaar grotere cakes geïntroduceerd. Deze hebben wel een iets andere werking dan in Nederland. Zo mogen de losse potten niet meer dan 200 gram blijven bevatten, maar mogen deze wel doorgelont verkocht worden. Vuurpijlen mogen tenslotte in Duitsland officieel niet meer dan 20 gram aan kruit bevatten. Grote matten en rollen zijn in Duitsland niet toegestaan vanwege het vervuilende karakter.

Frankrijk

In Frankrijk is vuurwerk overal en het hele jaar door te koop, het vuurwerk is zwaarder dan in Nederland. Hiervoor is geen speciaal bewijs nodig.